S3-51074.png
GroenLinks logo

Robin Wessels

GroenLinkse politiek in Enschede

Foto's van Enschede © Robin Wessels

FacebookTwitterLinkedin

Publicaties

Notities, onderzoeken en visies die ik heb geschreven of waaraan ik heb meegewerkt.

Naast mijn afstudeerrapport (Alternatieve Toekomstvisie Enschede) en het eindrapport van de Raadsenquêtecommissie Grondbeleid (Grip op grond), vindt U hier een aantal notities over poltieke initiatieven en actualiteiten waar GroenLinks specifieke aandacht op wil vestigen of, vooruitlopend op een eventuele raadsbehandeling, de gewenste denkrichting wil aangeven.

Eindrapport raadsenquête grondbeleid

26 juni 2012

Nadat gisteren de conclusies van het raadsenquêteonderzoek naar het grondbeleid van Enschede zijn gepresenteerd en het rapport is uitgereikt aan raad, college en pers, is nu de digitale versie beschikbaar.

Eindrapport enquêtecommissie grondbeleid "Grip op grond" (PDF 5,4 MB)

Groene banen voor Enschede

5 jan 2011

Gemeenteraadsfractie GroenLinks Enschede: Jelle Kort, Robin Wessels, Mariska van Heijster, Tiny Hannink

Download de notitie als PDF-bestand (132 kB)


Van alle steden in Nederland heeft de economische crisis Enschede het hardst getroffen. Er is te weinig werk in Enschede, de economische structuur is niet sterk en dat zorgt al heel lang voor problemen voor een grote groep inwoners. Dat daar hard aan gewerkt moet worden is geen nieuws. Maar hoe?

GroenLinks is van mening dat de groene economie een belangrijke bijdrage kan leveren. Enschede heeft alles om een centrum voor duurzaamheid en groene innovatie te worden, met als gevolg: banen voor hoog en lager opgeleiden. Onze raadsfractie heeft daarover een notitie geschreven: "Groene banen voor Enschede, een optimistische blik op lokale kansen voor groene werkgelegenheid".

Reizen met OV-chipkaart ook in Enschede te duur

19 jan 2010

De afgelopen weken zijn verschillende berichten in de pers verschenen over het feit dat reizen met de OV Chipkaart vaak duurder uitvalt dan met de strippenkaart. Vooral op stadslijnen zijn reizigers vaak fors duurder uit. (Nijmegen; Hengelo; Amsterdam)

Zelf ben ik ruime tijd geleden al eens aan het rekenen geslagen, en kwam al snel tot de conclusie dat met het invoeren van de Chipkaart het Openbaar Vervoer in en rond Enschede duurder wordt.

In Twente gaat het hoogste kilometertarief van Nederland gelden: 14 cent, terwijl in veel andere regio’s 12 cent of zelfs nog lagere tarieven gelden. Echter, voor de relatief korte ritten in de stad is het juist het opstaptarief dat de oorzaak is voor de forse prijsstijgingen. Als je met de strippenkaart reist betaal je één strip per zone plus één basisstrip, zeg maar het opstaptarief. Met de huidige prijs van een 15-strippenkaart (€7,60) betaal je 50,67 cent per strip. Het opstaptarief met de OV Chipkaart bedraagt echter 78 cent, een verhoging van 54%! Een snelle berekening levert op dat elke reis binnen 1 zone, langer dan 1,95 kilometer met de chipkaart duurder is dan met de strippenkaart. Voor een rit door twee zones (bijvoorbeeld met overstap op het station) geldt dat elke rit langer dan 5,28 kilometer met de chipkaart duurder is. Hierbij ga ik uit van het volle tarief, zowel voor de strippenkaart als de chipkaart.

Enschede Fietst!

Fietsplan GroenLinks Enschede

7 sep 2009

Robin Wessels / Werkgroep Fysiek

Download de volledige versie van het fietsplan Enschede Fietst! (PDF 4,6 MB)


Samenvatting

Inleiding

Uit Fietsbalans-2, een onderzoek van de Fietsersbond, blijkt dat het fietsgebruik in Enschede het afgelopen decennium is gedaald tot onder het landelijk gemiddelde. De slechtere verkeersveiligheid voor fietsers wordt als één van de belangrijkste redenen aangewezen. Fietser en automobilist zitten elkaar in Enschede vaak in de weg; het grootste deel van het fietsnetwerk in Enschede bestaat uit fietsstroken langs hoofdverkeerswegen. Het aantal voorzieningen en routes die specifiek voor fietsers zijn aangelegd is in de gemeente Enschede zeer beperkt.

Fietsen is goed voor zowel de gezondheid als voor milieu en mobiliteit. Meer dan voldoende reden om het gebruik van de fiets te stimuleren. Daarnaast is investeren in fietsvoorzieningen stukken goedkoper dan het aanleggen en verbreden van hoofdverkeerswegen. Investeren in de fiets verdient zichzelf vaak terug, want als slechts een klein deel van de (spits)-automobilisten in het vervolg de fiets neemt heeft dit al grote invloed op de verkeersdruk en files in de stad.

Notitie tijdelijke invulling braakliggende locaties

1 juli 2007

Robin Wessels / Werkgroep Fysiek

Download hier de notitie als PDF-bestand (1,4 MB)


Inleiding

Binnen Enschede liggen verscheidene plekken al geruime tijd braak: plekken worden niet of nauwelijks onderhouden, zwerfafval en onkruid tieren welig en het ziet er erg rommelig uit. Omwonenden en passanten ergeren zich aan deze verloedering van de stedelijke ruimte.

De meeste van deze locaties liggen geruime tijd te wachten op een nieuwe invulling. In de tussentijd gebeurt er echter niets en laten gemeente en ontwikkelaars ze gewoon braak liggen, met als gevolg dat het aangezicht van de stad eronder lijdt. Nadat een pand gesloopt is heeft men meestal als houding “gras inzaaien en een hek eromheen”, waarna er over een periode, die meerdere jaren kan duren, niet meer naar de plek wordt omgekeken. In enkele gevallen wordt een locatie ingericht als tijdelijke parkeerplaats, maar ook dan wordt er meestal geen enkele aandacht besteedt aan de uitstraling van het terrein.

Groene stroom in een groene stad

Windmolens in Enschede!

17 feb 2006

Robin Wessels, coördinator werkgroep Fysiek
Daphne Dertien-van der Nagel, kandidaat raadslid (nr. 5)
Jelmer van der Zee, fractievoorzitter en lijsttrekker

Download hier de notitie als PDF-bestand (3,2 MB)


Inleiding

Enschede staat bekend als groene stad. Bij een groene stad hoort een groen, dus duurzaam, beleid. Op initiatief van GroenLinks gebruikt de gemeente groene stroom, iets wat veel inwoners van Enschede ook al geruime tijd doen. GroenLinks wil dat in Enschede ook groene stroom opgewekt gaat worden, bij voorkeur met windmolens. In deze notitie wordt verder uitgewerkt waarom het belangrijk is dat Enschede ruimte biedt aan de productie van windenergie. Ook doet GroenLinks een voorstel voor een plek waar windmolens geplaatst kunnen worden. Deze notitie is de inzet van GroenLinks voor een brede maatschappelijke discussie over duurzame energie in Enschede.

Doorstromen tegen vastroesten

22 jan 2005

Robin Wessels (werkgroep Fysiek) en René Tenkink (raadsfractie)

Voorafgaand aan de discussie over de woonvisie in de gemeenteraad, heb ik namens de Werkgroep Fysiek, samen met René Tenkink, woordvoerder wonen in de gemeenteraadsfractie, de notitie "Doorstromen tegen vastroesten" geschreven om in Enschede sociale koopwoningen te realiseren en een bijbehorende subsidieregeling op te zetten, zodat de druk op de sociale huursector kan worden ontlast.

Download hier de notitie "Doorstromen tegen vastroesten" (PDF 121 kB)

Alternatieve Toekomstvisie Enschede

20 jan 2003

Afstudeerrapport van mijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie

Download hier de volledige versie van de Alternatieve Toekomstvisie Enschede (PDF 12,6 MB)

Scroll naar beneden voor de interactieve webversie van de toekomstvisie.


Samenvatting

De Alternatieve Toekomstvisie geeft een nieuwe kijk op de ontwikkelingsmogelijkheden van Enschede. In tegenstelling tot de gemeentelijke plannen, waarin wordt uitgegaan van een aantal grote uitbreidingslocaties, laat de Alternatieve Toekomstvisie zien dat er in de bestaande stad meer dan genoeg ruimte is om jarenlang te kunnen voorzien in de behoefte voor (nieuwe) woon- en werklocaties.

Laatste tweets

RobinWessels75 @IniaMutter @pvdaenschede @D66Enschede @CUEnschede Er ligt nog geen concreet plan, dat wordt straks opgesteld in de… https://t.co/o04JXOM8iR
RobinWessels75 @LKromhof @pvdaenschede @D66Enschede @CUEnschede Ik doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt en heb een voetafdruk ve… https://t.co/Y3GCHRAObr
RobinWessels75 Klimaatpact-partners #raad053 @pvdaenschede @D66Enschede @CUEnschede maken grote draai in discussie #windenergie.… https://t.co/ZKB0gOZVyi
RobinWessels75 Na ruim 3 jaar aandacht vragen voor #luchtkwaliteit in #raad053, is eerste concrete stap gezet. Meerderheid raad st… https://t.co/91dJheD4va
RobinWessels75 #raad053 stemt in met bestemmingsplan dat bewoners en bedrijven in #buitengebied mogelijkheid biedt een veldje… https://t.co/HOWelHeGAh
RobinWessels75 Gemeente Enschede heeft met €17 mln lening en €8,4 mln garantstelling al veel meer voor @fctwente gedaan dan in all… https://t.co/HBsaPW9r5I
RobinWessels75 Artikel Volkskrant laat weer eens zien hoe onmenselijk we in ons land omgaan met de meest kwetsbaren... Levens word… https://t.co/09yJRQ7UNo
RobinWessels75 @MarianneSchout3 tijdens maiden speech in #raad053 over plannen zonnenpark Zuidesmarke: "Laten we in Enschede niet… https://t.co/JKD9eImvyT
Januari 2019
Ma Di Wo Do Vr Za Zo
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3